Djungeln i stan, en stickig situation

Med maj kom trädgårdsarbete i kubik. Kubikmetervis med ris. Samtidigt växte vår trädgård med säkert hundra kvadratmeter.

IMG_20180429_182518.jpg
Niki och rönnspirean.

Trädgården har potential. Det märks att det en gång i tiden bott någon här som haft ett visst trädgårdsintresse. Själv försöker jag uppbåda ett eget. Det är ju fint med blommor och grönska. Det är också spännande att följa med vad som finns här kring vårt hus. Då vi först kom hit var det högsommar och mycket hade hunnit blomma ut. Med våren kom scilla, sedan dök krokusar och blåsippor upp, tulpanerna slog ut och nu har häggen fått blad (noterade nyss att den blommar!).

IMG_20180504_181248.jpg

Hagtornshäcken tog vi ner med gemensamma krafter en fredag för ett par veckor sedan. Vi hade fått det goda rådet att hyra en container så det gjorde vi. Containern anlände, lastbilsföraren tog en titt på vår häck och sa: – Jag hämtar en större container. Tur var nu det! Hagtorn har dessutom låååga, vassa taggar så vi gjorde vårt bästa för att städa trottoaren efteråt. På gården går vi fortfarande och plockar rester av häcken. Barnvagnen har redan haft punka på grund av en taggjävel och jag fick en tagg genom skosulan här om dagen, för att inte tala om alla stick som uppstod under arbetet med häcken.

Vi rensade också bort en hel djungel av rönnspirea. Våra grannar har förvånat konstaterat – Oj, inte visste vi att det var en så stor tomt! Inte vi heller.

Så här såg det ut förra sommaren:

20170811_192144

Ett ”ganska” bra och kompakt insynsskydd. Detta buskage visade sig även gömma mängder med skräp.

Innan vi började röja såg det ut så här:

IMG_20180426_190315.jpg

IMG_20180426_190600.jpg

IMG_20180426_190249.jpg

I det här området, bakom ”planket” gömde sig en sällan skådad kökkenmödding av kompost, blomkrukor, plastförpackningar, glasburkar, ett par högtalare, ett stanklås (vi väntar ännu på att det tillhörande handfatet ska dyka upp) och snusdosor från olika årtionden.

IMG_20180515_113757.jpg

Favoriten i trädgården nu är den fina ”skogsbacken” där häggen tronar. Därunder blommade blåsippor och scillor. Skräpet och den plastiga trädgårdsstolen får ni ignorera. Notera däremot barnet vars självklara favorit naturligtvis är skräphögen och den gamla hundkojan.

IMG_20180515_113748.jpg

Frågan är vad vi ska göra med det här hörnet? Angränsar till granntomten och gatan. Vi sparade, tillsvidare, en rad med rönnspirea mot granntomten och hagtornshäcken växer så småningom upp igen mot gatan. Hörnet har morgonsol (ligger mot ostnordost) och har rätt bra med ljus största delen av dagen, men kommer säkert att skuggas mer av den stora björken då den får löv. Stenigt är det också. Och har du tips på hur man håller rönnspirea i schack (eller utrotar) så får du gärna dela med dig!

2 reaktioner på ”Djungeln i stan, en stickig situation

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s