Extreme make over – Kitchen edition

Nu är det dags för före och efter bilderna från vårt kök. Var så goda – så här ser det ut i cirka en kvart om dagen, max. Resten av tiden är minst en låda öppen och en stekspade eller slev kikar fram under köksbordet. I lådan, där slevarna borde vara, kan man hitta en strumpa eller om man har tur, en liten mjukisapa.

Köket är utan tvekan det ena av de två rum som genomgått den största förändringen i vårt hus. Badrummet är det andra, det återkommer vi till i ett annat inlägg.

Så här såg köket ut då vi köpte huset i somras. Som synes har vi varit och petat i kökstaket för att kolla läget. Det här var också innan vi insett omfattningen av den gamla fuktskadan i taket kring köksfläkten. Vi hade till och med fuktgranskaren på återbesök. Han sa typ ”Det där fixar ni själva. Bara att byta ut det som är skadat.” Visst, men så ”bara” var det inte.

Först tog vi oss an inredningen. Niki plockade ner luckorna och jag lyckades sälja både kylskåpet och luckorna för en liten slant. Spisen gav vi bort.  Stommarna och bänkskivorna kördes till återvinningsstationen tillsammans med diskbänken och den nästintill antika diskmaskinen.

Köket tömdes snabbt. Här hade vi ännu insett mängden jobb som återstod för att få det beboeligt igen. Noterar nu att den översta golvmattan i köket var terrazzomönstrad, hur hippt som helst.

För att åtgärda fuktskadan i taket var vi tvungna att ta ner spännpappret och såga ett rejält hål i taket ända upp till takplåten. Vi satte in ny ventilation, ny takplåt och ersatte det som fuktskadats. En mera detaljerad beskrivning av det kan du läsa här och här.

I stället för spännpapper satte vi gipsskivor i taket. Golvet fick också gipsskivor efter att tre, fyra lager plastmatta rivits ut tillsammans med någon sorts spånskiva och papp. Nya gipsskivor sattes också på del av väggarna och elen drogs om.

Golvet kom och Niki testade lägga ut några plattor. Pirrigt!

Vårt nya golv består av 30×30 cm stora linoleum plattor i svart och vitt. Mer om golvet kan du läsa här. Vi är så otroligt nöjda med att vi lade det på diagonalen. Det här gjorde Niki och min pappa alldeles fantastiskt bra.

Köksinredningen beställde vi från ett lokalt snickeri. De satte även in köket åt oss. Tur var väl det. Det är inte mycket som är rakt i köket. Jag vågar knappt tänka på hur mycket som kunde ha gått åt skogen om vi hade försökt göra det själva.

Tapetseringen fixade vi dock själva, det vill säga jag tillsammans med mamma och moster.

Bänkskivan är en laminatskiva med mönstret Virrvarr och med eklist längs kanten. Vi var mycket bestämda med att vi skulle ha just den, så den specialbeställdes och sattes på plats efter en hel del jämkande med våra sneda väggar. Skivan borde vi för övrigt ännu borra hål i för att få mer nytta av värmeelementet som sitter under köksbänken.

Så här ser det ut nu i vårt kök, en solig eftermiddag i mars.

Plus och minus med köket:

+ Den väl tilltagna bänkytan.

+ Bänkhörnan intill kyl och frys som visade sig vara en bra lösning på ett knepigt hörn.

+ Storleken, det är ett rymligt kök.

+ Diskbänken i plåt. Inget vatten som rinner över kanterna och man kan ställa ner heta plåtar och grytor.

+ Lådor i stället för skåp undertill.

+ Stoppare på de stora lådorna gör att vår ettåring inte orkar dra ut dem (ännu), men gör lådorna lätta att hantera för oss vuxna då de glider bra och stängs tyst.

+ Belysning under alla överskåp.

– Microhyllan ovanför diskmaskinen. Skåpet ovanom micron är obekvämt högt upp. Det borde ha varit ett helt skåp för glas och vardagsporslin. Hyllan i sig är för stor för micron och är inte ett särdeles snyggt inslag i vårt kök som vi annars är grymt nöjda med.

– Två lådor krockar med ugnens handtag. Det är en ynka centimeter som ställer till det, men ack så irriterande. Problemet löstes delvis genom att vi tog bort handtaget från lådan med plåtar under ugnen. Det barnsäkrade samtidigt lådan, vars innehåll annars var ständigt utsatt för hamrande små händer. Problemet kvarstår med kryddlådan som inte går att dra ut helt då handtaget på ugnsluckan tar emot.

För att avsluta med något positivt:

+ Den gröna nyansen. Alltså hallå! Det var inte någon lätt uppgift, men vi är supernöjda med resultatet, beroende på ljuset är den som perfekt mogen avokado eller som päronglass.

Så här ser det ut nu. Små detaljer ska ännu åtgärdas. T.ex. ska plastskydden under vitvarorna skäras till, en gardinskena ska upp, liksom klockan och någon silikonsträng ska dras. Jag ska eventuellt tapetsera bakväggen under köksbänken där vi lämnat en öppning för kökspallen. Det kommer bli pilligt. Vi funderar också på vad vi ska ha för lampa i taket för städ- och arbetsbelysning. Lysrör känns inte så lockande. Tips?

 

Annonser

5 reaktioner på ”Extreme make over – Kitchen edition

  1. Snyggt! Fasar lite inför att bestämma köksskåpsfärgen på mina köksskåp, det finns ju så mycket färger! Som dessutom ska gå ihop med tapeten och golvet och de skåp som sparas…
    För belysning: spottar? Mina föräldrar satte in spottar på skena ifjol och det blev väldigt mycket ljusare än den gamla belysningen som kom från takfläktens lampor. Det är alltså inte sådana små som lyser neråt utan är så man kan svänga dem dit det behöver lysa (liknande som läs/sänglampor)

    Gilla

    1. Tack, Hanna! Och tack för lamptips, jag tror dock inte att spottar riktigt är det vi är ute efter. Lycka till med köket, det är inte bara färgen som måste bli rätt. Pust!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s