Mellan hopp och förtvivlan del 2

Den gamla vattenskadan var mycket större än vi först trodde och får erkännas att jag var ganska orolig. Så vitt jag kunde se stämde det ännu att det ”bara” gällde att såga bort det sjuka virket och sedan så att säga fylla igen med nytt. Problemet var att det var runt en kubikmeter ruttet trä som fick ryka och som åt in på en rad olika konstruktioner i taket. Långt mer än jag var bekväm med att åtgärda. Vi tillkallade Pappor som kan (El Papas Grande), och fast båda drog in luft mellan tänderna, menade de att det här ska väl gå att ordna. En byggmästare konsulterades och en plan gjorde upp som fick godkänt. Sagt och gjort, papolito (jag) fick fortsätta med att riva borta dåligt virke medan papporna åkte iväg för att handla virke.20170902_121123.jpg

Det slutade ungefär så här. De stora bjälkarna tvärs över innertaket kapades fram till friskt trä och de angripna bräderna och sågspånsisoleringen på väggen revs bort. Väggarna var förresten intressant nog ursprungligen bara isolerade cirka en meter ner från taket, de tidigare ägarna hade lyckligtvis lagt tilläggsisolering. De ruttna bjälkarna mitt på bilden kapades ännu och allt som angripits av fukt och mögel rensades bort. Som det syns bakom eldosan så hade också de yttersta fasadplankorna fått sig lite, som tur är inte så farligt.

Det verkar som om det i tiderna har läckt vatten kring skorstenen till köksfläkten, det har sedermera åtgärdats, men inte utan att tak och väggar först tagit stryk. Skadorna var alltså alla torra. Hur länge det hade varat är en annan fråga, för medans jag en mycket regnig oktoberdag stod och jobbade landade en droppe på min arm. Det är bäst att det där var svett, tänkte jag. Men se nej, någon minut senare landade nästa droppe. Skorstenen hade börjat läcka igen. Inte mycket, men vatten finner med tiden väg till allt.

Papporna återvände med virke och vi tog itu med spika igen väggfan. Ny vindskiva sattes längst in, sedan bräderna på snedden och på dem tjärpapper. Efter det skarvades det in nya väggspiror som sattes ihop med ordentliga fanerskivor. Samma procedur med takbjälkarna, in med nytt virke som sågats till av en lokal såg för att passa. Det var inte direkt några standardmått. Sedan mera isolering i väggen medans vi nu var där och till sist ett lager bräder.

När vi nu hade fått se takplankorna och ena takstolen i all sin murkna härlighet, plus att vatten fortfarande smög sig in, var det bara att fortsätta med att riva bort en del av plåttaket. Hurra. Men som man ser var det fullt nödvändigt

Takstolen kapades av och skarvades enligt tidigare metod och bräderna kapades och ersattes med nya. Sista spiken och godnatt.

20170916_163353.jpg20170916_175236.jpg

 

Annonser

2 reaktioner på ”Mellan hopp och förtvivlan del 2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s