Det stora köksinlägget

Om ett par veckor levereras vårt kök. Som våra trogna bloggläsare kanske minns så var vi på jakt efter ett kök i 50-tals stil. Ett kök i ”lindblomsgrönt”, med snedställda skåp och skjutdörrar, synliga stommar med falsade luckor (a.k.a. sådana där dörrar som går in i stommen men har en ”läpp” som ligger utanpå, huullettu på finska) och synliga gångjärn, bänkskiva med mönstret Virrvarr.

Efter en del letande och förfrågningar så kunde vi konstatera att falsade köksluckor är dyrt, tillverkare som saluför så kallade retrokök är väldigt dyra (läs: 25 000 euro). Så vi fick börja leta alternativ.

Alternativet stod att finna hos Kantri kök i Edsevö. Vi fick offert på både ett standardkök och på ett specialritat med synliga stommar, men falsade luckor gick inte att få. Så till sist beslutade vi oss för ett standardkök med specialbeställd färg och snyggare finish i form av målad MDF i stället för melamin på sidorna och socklarna. Dessutom kunde de ordna fram bänkskivan Virrvarr med eklist. Handtagen blir dessa enkla och tidstypiska i krom.

kok1

Så här ser vårt kök ut sett ungefär från köksdörren. Till höger om diskmaskinen och micron har vi ett fönster och vid det fönstret kommer köksbordet att stå. (Oklart vad jag lämnat för blå ruta efter mig till vänster, men det behöver ni inte bry er om.)

kok2

Här en vy över köket sett från väggen med diskbänk. Som ritningen visar så har vi en lucka eller ett hål under köksbänken under fönstret på ändan (till vänster om lådhurtsarna i bild). Där ska kökspallen stå. Vi var inte helt överens om saken, men Niki övertygande mig till sist om nödvändigheten i detta. Till sist kom också jag fram till att det är smart med tanke på att det finns ett element under fönstret och hålet dessutom gör det möjligt att sitta bekvämt vid köksbänken.

kok3

På den här väggen, mittemot spisen och diskbänken, kommer kyl och frys, torrskafferi och längst ut en städskrubb. Direkt efter städskrubben har vi dörren in till vardagsrummet. Nu hoppas vi på att köket är så välplanerat som vi tror. Två hörn att ta hänsyn till är ingen lätt match, trots att vi fick hjälp med planeringen.

köket

Bilder: Tikkurila, Keittiö.net, Boråstapeter, Agelito, Forbo

Färgen på köksluckorna bli den här gröna, sidorna och stommarna vita. Bänkskivan Virrvarr i ljusgrått med eklist, handtagen enkla trådhandtag och golvet svartvitt med rutor på diagonalen.

Tapeten heter passande nog Retro. Den kanske inte ser mycket ut för världen här, men jag har lyckats övertyga Niki om att den blir bra. Kolla t.ex. här men tänk rödbrunt i stället för blått, eller grått – är inte helt säker ännu. Åtminstone ska vi skicka in vår beställning så länge Aveo har rabatt på tapeter från bl.a. Boråstapeter.

Annonser

3 reaktioner på ”Det stora köksinlägget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s